Ştiri
 
Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul - hramul Mitropoliei Slătioara (15/28 iunie 2011)
Adaugata:  2011-06-30 10:34:00

Înregistrări video:

 

Slujba de priveghere (1, 2)

Sfânta Liturghie

...citeste tot
Concert de muzică psaltică la Bucureşti
Adaugata:  2011-06-30 10:14:20

Concertul integral (1h 03')

Cuvântul Preasfinţitului episcop Evloghie Sibianul, despre frumuseţea muzicii psaltice (de tradiţie bizantină) - adevărata muzică a Bisericii Ortodoxe

 

 

 

...citeste tot
Prăznuirea Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Haralambie şi Vlasie la Mitropolia Slătioara
Adaugata:  2011-02-27 13:34:18

    SlatioaraUrmând tradiţiei de fiecare an, la Mitropolia Slătioara s-a săvârşit pomenirea de peste an a Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Haralambie şi Vlasie, în zilele de 10/23 şi 11/24 februarie.
    Sfântul Haralambie este foarte cunoscut şi cinstit în rândurile credincioşilor din zona Mitropoliei Slătioara și nu numai, unde se află şi o părticică din sfintele sale moaşte, spre bucuria şi folosul sufletesc al închinătorilor.
    Acest Sfânt Mucenic al Bisericii primare a trăit în secolul II, în vremea prigoanei împotriva creştinilor, şi a fost preot în cetatea Magnezia din provincia romană Asia Minor (Asia Mică, în Turcia de azi). Și-a închinat viața slujirii lui Hristos și îndrumării credincioșilor, pe care îi sfătuia, îi învăța și îi îmbărbăta în acele vremuri de jertfă şi durere. Pentru viaţa sa îmbunătăţită, el a fost ales episcop al Magneziei și al împrejurimilor acestui oraș. Fiind clevetit pe nedrept către Luchian,  proconsulul cetăţii Magnezia, el a fost arestat şi silit să se închine idolilor păgâni. Cu toate că avea vârsta de 113 ani, Sfântul a trecut cu vederea slăbiciunea firească a trupului său

...citeste tot
Biserica din satul Salcia, judeţul Galaţi – evocări ale trecutului şi împliniri ale zilelor noastre
Adaugata:  2010-11-09 12:04:49
  Salcia
    Orice sfânt lăcaş al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România are o istorie plină de  zbucium şi vitejie. Dacă zidurile ar putea vorbi, atunci cu siguranţă şi biserica din Salcia ne-ar putea spune singură despre trecutul acestor locuri marcate de lupta pentru adevărata credinţă.
    Până nu demult (anul 2010), la Salcia – Condrea existau două biserici. Cea veche,  începută în anul 1948 şi sfinţită în anul 1987 și cea începută în anul 1997 şi sfinţită în acest an, când trecutul s-a unit cu prezentul, iar biserica veche – un adevărat simbol al statorniciei şi vitejiei trecutului, a făcut loc celei tinere, simbol al puterii unei credinţe înnoite şi înfloritoare, care priveşte cu recunoştinţă spre trecut.
    Biserica veche din satul Salcia, având hramul „Adormirea Maicii Domnului” era o construcţie din furci de lemn şi paiantă pe o fundaţie de beton. Cu tot aspectul său simplu şi smerit, ea a fost o adevărată corabie a lui Noe pentru credincioşii din zonă, servindu-le acestora ca loc de linişte şi rugăciune în acele vremuri pline de tulburare şi nesiguranţă. Să ne gândim doar la faptul că această corabie a credinţei a străbătut cu mult curaj toată acea perioadă potrivnică Ortodoxiei, şi a rămas în picioare vreme de multe decenii, cu toate sforţările comuniştilor de a o face una cu pământul.
...citeste tot
Sfinţirea bisericii Mănăstirii «Adormirea Maicii Domnului» din Bucureşti
Adaugata:  2010-10-31 15:21:54
Istoria unei naşteri din nouSfintire Bucuresti
Sfinţirea bisericii Mănăstirii «Adormirea Maicii Domnului» din Bucureşti

     Istoria se scrie încă şi astăzi. Şi se va scrie atâta vreme cât vor mai exista oameni care cred în înfăptuirea unor vise. Biserica nu a pierit încă, şi în veac nu va pieri, fiindcă „porţile iadului nu o vor birui” (Mt. 16, 18). Ea va dăinui datorită acelor oameni care cred în înfăptuirea unor vise – nu ambiţii lumeşti şi deşarte, ci a unor idealuri sfinte, construite întru Hristos şi pentru Hristos. Întotdeauna, după necazuri Dumnezeu dăruieşte mângâiere robilor Săi, făcându-i părtaşi ai binecuvântării Sale. Sub ochii acestor vrednici slujitori ai sfintelor altare, s-a scris istoria. Rugăciunea lor a înălţat scări către cer, iar osteneala lor a ridicat sfinte lăcaşuri, închinate lui Dumnezeu, adică mănăstiri şi biserici. Mulţumită lor, astăzi vedem minuni. Căci, cum putem altfel numi ceea ce mii de ochi au putut vedea astăzi, 11/24 octombrie 2010, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bucureşti?

     Vorbind astăzi despre Mănăstirea noastră, este cu neputinţă să trecem sub tăcere naşterea sa din nou. Fie că se povesteşte trecutul său zbuciumat, presărat cu multă suferinţă şi jertfă; fie că se vorbeşte despre prezentul ei; ori încercând să vorbim despre vremurile ce vor să vie, şi pe care doar Dumnezeu le cunoaşte - în toate şi pretutindeni, tainic sau vădit, este prezent acest cuvânt. Naşterea din nou este simbolul, semnul care arată direcţia timpului care se scurge; ea descrie, cum nu se poate mai bine, clipa binecuvântată pe care o trăim noi astăzi, în care cele vremelnice se unesc cu cele veşnice; în care judecăţile şi străduinţele oamenilor se unesc cu judecăţile lui Dumnezeu.
...citeste tot
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mitropolia Slatioara ©2007
 
XDigitalsSolutions