Ştiri
 
Biserica din satul Salcia, judeţul Galaţi – evocări ale trecutului şi împliniri ale zilelor noastre
2010-11-09 12:04:49
Salcia
    Orice sfânt lăcaş al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România are o istorie plină de  zbucium şi vitejie. Dacă zidurile ar putea vorbi, atunci cu siguranţă şi biserica din Salcia ne-ar putea spune singură despre trecutul acestor locuri marcate de lupta pentru adevărata credinţă.
    Până nu demult (anul 2010), la Salcia – Condrea existau două biserici. Cea veche,  începută în anul 1948 şi sfinţită în anul 1987 și cea începută în anul 1997 şi sfinţită în acest an, când trecutul s-a unit cu prezentul, iar biserica veche – un adevărat simbol al statorniciei şi vitejiei trecutului, a făcut loc celei tinere, simbol al puterii unei credinţe înnoite şi înfloritoare, care priveşte cu recunoştinţă spre trecut.
Salcia    Biserica veche din satul Salcia, având hramul „Adormirea Maicii Domnului” era o construcţie din furci de lemn şi paiantă pe o fundaţie de beton. Cu tot aspectul său simplu şi smerit, ea a fost o adevărată corabie a lui Noe pentru credincioşii din zonă, servindu-le acestora ca loc de linişte şi rugăciune în acele vremuri pline de tulburare şi nesiguranţă. Să ne gândim doar la faptul că această corabie a credinţei a străbătut cu mult curaj toată acea perioadă potrivnică Ortodoxiei, şi a rămas în picioare vreme de multe decenii, cu toate sforţările comuniştilor de a o face una cu pământul.
    Mai ales în perioada 1960-1975, incursiunile organelor puterii au tulburat liniştea  parohiei Salcia. Biserica a fost de foarte multe ori închisă şi sigilată, nemaiavând libertatea să funcţioneze legal, dar de tot atâtea ori sigiliul a fost rupt de către credincioşi, în frunte cu Vasile Bobocea şi Ghica Popa. În anul 1964, se înscenează o diversiune din partea organelor comuniste locale şi a bisericii de stil nou. O comisie, avându-i în frunte pe preotul Vasilescu  de la parohia de stil nou şi încasatorul de la Primărie s-au prezentat să facă chipurile un inventar a tuturor obiectelor „de valoare”. Şi-au instalat documentele în pridvor, pe masa de prinoase, însă pe când scriau ei de zor, din biserică s-a auzit un zgomot puternic. Preotul Vasilescu şi-a luat geanta şi a fugit afară, spunând: „N-am distrus nici o biserică şi nici pe asta n-am s-o distrug”.
Salcia    Din anul 1967, biserica are un preot paroh titular în persoana părintelui Teofilact Murgoci, trimis de la Mănăstirea Slătioara, care va lua locul părintelui Silvestru Onofrei, viitorul mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. Părintele va avea de trecut aici prin multe ispite. În 1970, chiar la praznicul Botezului Domnului, el va fi luat chiar din biserică, în timpul slujbei, va fi arestat şi condamnat la 4 luni închisoare şi 4000 lei amendă pe motiv că făcea slujba în biserica ce fusese închisă şi sigilată de miliţie. În aceeaşi zi, tot poporul ce se afla în biserică a fost amendat cu câte 2500 lei (echivalentul a peste zece salarii medii la acea vreme).     A doua zi, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii     s-au întors la rugăciune, iar organele de securitate s-au năpustit din nou asupra bisericii, au stins candSalciaelele şi lumânările cu căciula şi au dat poporul afară, sigilând biserica. 
    În perioada următoare, persecuţiile au mai încetat, astfel că viaţa duhovnicească a parohiei a putut continua nestingherită. Din anul 1980, biserica din Salcia va avea un nou preot paroh - părintele Mihai Marchidan.
    Din anul 1997, s-a luat hotărârea de a ridica o nouă biserică, datorită stării de degradare a celei vechi şi a fisurilor apărute în structura de rezistenţă. În numele întregului Sinod, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Vlasie Mogârzan va da binecuvântare pentru începerea lucrărilor la noua biseriă, ce poartă de asemeni hramul Adormirea Maicii Domnului.
    Piatra de temelie este sfinţită în anul 1998 de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit Vlasie, împreună cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Chiprian de Oropos şi Filli şi Preasfinţitul AmbrSalciaozie de Methoni (din partea Sinodului în Rezistenţă din Grecia), şi Preasfinţiţii episcopi Demosten, Ghenadie, Pahomie, Teodosie şi Sofronie. 
    Biserica va fi ridicată în timp record, datorită eforturilor mari depuse de preot şi de enoriaşi, slujbele religioase săvârşindu-se cu regularitate în biserica cea nouă încă din anul 2000, doar în perioada de vară. Pe timpul iernii, slujbele erau săvârşite în biserica veche, ce dispunea şi de posibilitatea încălzirii clădirii. Datorită finisărilor interioare, ce necesitau migală şi multă muncă, sfinţirea bisericii s-a amânat până în anul 2010, când lucrările au fost în mare parte finalizate. În acest an, în urma discuţiilor purtate între părintele Mihai Marchidan, Comitetul Parohial şi Mitropolia Slătioara, s-a hotărât demolarea bisericii vechi şi construirea unui paraclis sub construcţia veche a bisericii. În acest paraclis se păstrează sfânta masă, un fragment  din catapeteasma şi icoane ce au aparţinut bisericii vechi. Din când în când, se ţin slujbe şi în paraclis pentru a păstra vie amintirea vremurilor din trecut. În 2010, s-a construit şi o clopotniţă, ce s-a zidit  pe cafasul bisericii vechi.
    Hramurile paraclisului subteran sunt: Sfântul Mucenic Ioan Rusul (27 mai), dată la care, în anul 1948, s-a pus piatra de temelie a bisericii vechi şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul de la Hozeva, prăznuit la 5 august, dată la care s-au terminat lucrările de construcţie a paraclisului şi s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie (anul 2010).
     La slujba de sfinţire a bisericii noi, ce a avut a avut loc în data de 22 august 2010 au luat parte Preasfinţitul Sofronie Suceveanul, ce i-a avut alături pe Preasfinţiţii Teodosie Brașoveanul, Iosif Botoșăneanul, Antonie Ploieșteanul, Glicherie Ieșeanul, Dionisie Gălățeanul şi pe Preasfinţitul Ambrozie de Methoni din Grecia.
Salcia

    Adresa parohiei Salcia este: sat Salcia, Com Umbrăreşti, judeţul Galaţi, cod poştal 807310. Biserica este situată în marginea de nord a satului Salcia, la 6 kilometri de şoseaua naţională Galaţi – Tecuci, ramificaţie stânga din Umbrăreşti şi 6,5 kilometri din gara Umbrăreşti. Din şoseaua naţională până în satul Condrea, aflat la 5 kilometri, drumul este asfaltat şi din satul Condrea la stânga ceva mai mult de un kilometru se circulă pe drum de piatră. Ca mijloc de transport, cel mai util este autobuzul Condrea–Tecuci, folosit de elevi şi profesori până la comuna de centru Umbrăreşti, precum şi alte ocazii care circulă pe şosea în direcţia Condrea–Suraia.Mitropolia Slatioara ©2007
 
XDigitalsSolutions