Ştiri
 
O privire de ansamblu asupra parohiei Asău
2011-08-05 15:11:23
O privire de ansamblu asupra parohiei Asău  
 

- un crâmpei din mărturisirile părintelui Andrei Onofrei -


      Când prin voia lui Dumnezeu am fost numit preot al parohiei Asău din judeţul Bacău, am vrut să aflu, cum era şi firesc, care este istoria acestui sfânt lăcaş şi cui îşi datorează el existenţa. Cel care mi-a făcut această bucurie a fost un bătrân din sat, pe care toată lumea îl cunoaşte: moş Gheorghe Rotaru. Cu el m-am întors înapoi în timp şi am rememorat cele mai importante crâmpeie din istoricul bisericii.

 

 †††


    Biserica parohiei Asău a fost ctitorită în anul 1956 din iniţiativa părintelui Gheorghe Catrinoiu şi a credincioşilor Alexandru Răuţă, Ion Rotaru şi alţii. Alexandru Răuţă împreună cu Dârlău Catinca, ce erau vecini şi fraţi după trup, s-au hotărât să doneze o bucată de teren pentru a se începe construirea bisericii.
    Pe acel loc nefolosit, plin de mărăcini şi de gropi, a început ridicarea bisericii de către credincioşii ortodocşi de stil vechi din zonă, conduşi de părintele Gheorghe Catrinoiu din localitatea Petru-Vodă, jud. Neamţ, hirotonit la Bucureşti de către ÎPS Mitropolit Galaction Cordun. Sfinţia sa va înfiinţa parohia Apa-Asău şi va începe demersurile pentru obţinerea actelor necesare construcţiei.
    La început, s-a construit un locaş mic, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” care a fost finalizat în mai puţin de un an. În anul 1957, se executau deja lucrările de pictură. Există o mărturie în acest sens chiar pe peretele dinspre răsărit al sfântului altar, unde este înscrisă data de 06.01.1957, cu menţiunea că pictura a fost executată de pictorul Ilie Cuţuhan.

  

 †††

 

    Vreme îndelungată, bisericuţa a purtat numele de „casă de rugăciune” pentru că nu avea turle - iar asta era din pricina presiunii şi piedicilor puse de autorităţile comuniste, care refuzau eliberarea actelor de construire. Chiar şi aşa, cu toate ameninţările şi percheziţiile efectuate, credincioşii veneau în număr mare la slujbă, găsind aici un loc de adăpost şi rugăciune, atât de preţios şi de rar, mai ales în acele timpuri de prigoană.
    Înainte de evenimentele din decembrie 1989, creştinii s-au gândit să mai prelungească biserica şi astfel au mai făcut o cameră, ce a slujit drept pridvor.
    Moşul Ion Petroieş şi Gheorghe Rotaru (fiul lui Ion Rotaru) au coordonat lucrările de construcţie. Mai târziu, s-a mai construit o altă încăpere cu aceeaşi destinaţie, care funcţionează şi astăzi ca pridvor al bisericii. Cu multă greutate, s-au mai făcut modificări şi îmbunătăţiri, care să ofere înlesniri săvârşirii slujbelor dumnezeieşti. În anul 1985, în condiţii vitrege, s-a construit, tot din lemn, o clopotniţă destul de modestă, iar piatra de temelie a fost sfinţită de vrednicul întru pomenire mitropolit Silvestru Onofrei.

 

 †††

 

  După cum i-a fost naşterea, aşa i-a fost ş viaţa: biserica a trecut prin diferite etape de prigoană, părintele Gheoghe fiind urmărit şi persecutat ca nu cumva să se facă slujbe în biserică. Din această pricină, se slujea noaptea, la lumina lumânărilor, geamurile fiind acoperite.
    Din toate evocările părintelui, demne de o carte în toată regula, putem afirma că a avut parte de multe ispite pe care le-a dus cu dragoste şi credinţă în Dumnezeu. La frumoasa şi cuvioasa vârstă de 94 de ani, pe care i-a împlinit anul acesta, părintele Gheorghe Catrinoiu este totodată cel mai vârstnic preot încă slujitor al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, îndeplinindu-şi cu multă dragoste ascultarea sa. Zeci de ani de-a rândul, el a făcut naveta neobosit pe ruta Petru-Vodă (Neamţ) - Asău (Bacău), mergând pe jos mulţi kilometri înainte de fiecare slujbă, pe orice vreme, nelipsind niciodată de la slujbe.

 

 †††

 

     În iarna anului 2008, la 21 noiembrie / 4 decembrie în ziua hramului – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din mila lui Dumnezeu am fost hirotonit de către ÎPS Mitropolit Vlasie Mogârzan, ca nou preot al acestei parohii, pentru a-l susţine şi ajuta în activitatea pastorală pe părintele Gheorghe.
    Încă de atunci se vorbea despre necesitatea construirii unui nou sfânt locaş în această parohie, luându-se hotărârea de a începe o astfel de lucrare.
      Ţinând cont că terenul pe care se află actuala biserică este foarte limitat, s-a hotărât să se înceapă anul acesta lucrările de construcţie, pe un teren donat de către familia Ungureanu Toader, la 500 m distanţă de biserica actuală - care va servi în continuare ca paraclis al parohiei.

 

 

 †††

 

    La data 16 / 29 mai 2011, în Duminica Orbului din naştere, parohia Asău s-a bucurat de un dublu eveniment: sfinţirea locului pentru noua biserică şi aducerea unei racle cu 30 de sfinte moaşte. Dis-de-dimineaţă, credincioşii, împreună cu un sobor de preoţi în frunte cu preasfinţitul episcop Antonie Ploieşteanul, au pornit într-o procesiune cu racla sfintelor moaşte de la biserica actuală la noul loc pentru biserică, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie şi rânduiala de sfinţire a locului pentru noul sfânt lăcaş.
    Soborul de preoţi şi diaconi, împreună cu un grup de tineri îmbrăcaţi în costume naţionale şi reprezentanţi din partea autorităţilor locale au întâmpinat sfintele moaşte, ce au fost aduse într-o caleaşcă rustică, împodobită cu flori. Alaiul s-a deplasat condus de călăreţii îmbrăcaţi şi ei în costume naţionale, ce au înfrumuseţat aceste clipe de sărbătoare şi bucurie, cu o nuanţă tradiţională specifică zonei.
    Pe toată durata procesiunii, cântăreţii au cântat „Hristos a înviat” şi troparele sfinţilor ale căror sfinte moaşte au fost aduse din mai multe parohii din ţară. Cei ce ne-au făcut aceste nepreţuite daruri duhovniceşti  au fost: părintele protoiereu Pavel Onofrei din Zăneşti, părintele ieromonah Ghermano de la Schitul „Sfântul Efrem Sirul”- Valea Uzului, părintele Nicolae Onofrei de la Focşani, preacuvioasa maică stareţă Varvara Blaga de la Mănăstirea Brădiţel-Neamţ şi alţii.
    Credincioşii din Asău vor avea acum mai multă mângâiere duhovnicească, iar sfintele moaşte aduse vor rămâne pentru totdeauna în parohia Asău spre a fi cinstite de către creştini, care vor primi râuri de tămăduiri şi sfinţenie. Sfântul Apostol Toma, Sfinţii Ierarhi Vasilie cel Mare, Ioan Gură de Aur, Glicherie Mărturisitorul, Marcu Efeseanul, Vlasie, Modest, Sfinţii Mucenici Gheorghe, Pantelimon, Haralambie, Teodor Stratilat, Trifon, precum şi Sfintele Muceniţe Filoteea, Varvara, Marina, Iustina, Sfinţii Cuvioşi Onufrie Egipteanul, Gheorghe Hozevitul, Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian - sunt doar câteva nume din cei ce vor veghea rugăciu-nile credincioşilor din Asău.
    Vreau să aduc mulţumiri tuturor celor ce au ajutat şi susţinut începerea construcţiei unei noi biserici în cinstea Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi fac un apel de suflet către toţi cei care vor să devină ctitori şi doresc să ajute la începerea lucrărilor pentru biserică. Orice jertfă, cât de mică, este mai mult decât bineprimită. Dumnezeu - cel ce iubeşte pe dătătorul de bunăvoie - Maica Domnului şi Sfinţii ale căror moaşte se află în parohia Asău să binecuvinteze această lucrare şi să o aibă în pază până la sfârşitul veacului!


Aşa să ne ajute bunul Dumnezeu!


       Pentru donaţii în cinstea noii biserici:
Cont RON: RO34BTRL00401205H92751XX, deschis la BANCA TRANSILVANIA (Comăneşti).

Mitropolia Slatioara ©2007
 
XDigitalsSolutions